GastroManiacy.pl

Znajdź interesującą Cię restaurację:

Wyszukiwarka zaawansowana >
Znajdź Restaurację w Swoim Mieście:

Znajdź interesujący Cię artykuł

Artykuł - Poradnik

Jak nakryć do stołu

Celebracja jedzenia, to obyczaj, który wydaje się być zapomniany. Wydaje się, bo przypominamy sobie o nim przy ważnych okazjach i rocznicach. Narzekamy czasem, że dziś nie przywiązujemy takiej wagi do rytuałów związanych ze spożywaniem posiłków, jak kiedyś. Prawda jest jednak taka, że w zakresie tym niewiele się zmieniło. Żyjący dawno temu, przedstawiciele stanów niższych, na co dzień jadali skromnie i ubogo. Podobnie jak my, nie zasiadali przy suto zastawionych i pięknie udekorowanych stołach. Na taki luksus mogła sobie pozwolić jedynie zamożna szlachta, bogaci mieszczanie, książęta i monarchowie. Ci ostatni nie jedli, a ucztowali, korzystając z pięknych zastaw stołowych. Początkowo, celebracja jedzenia związana była jedynie z uroczystościami kościelnymi. Jadano lepiej i bardziej uroczyście w niedziele, święta, odpusty itp. Zwyczaj obchodzenia świąt i rocznic związanych z życiem osobistym poszczególnych ludzi, pojawił się znacznie później. Dziś, od nas zależy co, kiedy i jak chcemy świętować i co podkreślamy piękniej nakrytym stołem i pieczołowicie przygotowanymi lub zamówionymi potrawami.


Stół.
Centrum każdego domu stanowi stół. To przy nim spotyka się rodzina przy wspólnych posiłkach. Dobrze, jeśli wspólne są nie tylko te uroczyste i od święta, ale także te zwyczajne, codzienne. Magia stołu sprawia, że zaczynamy być blisko siebie i rozmawiać ze sobą. Dobrze nakryty stół, to taki, na którym leży czysty i wyprasowany obrus pasujący do okoliczności. Do wieczerzy wigilijnej, najlepiej pasuje biały i oszczędny w ozdobniki. Śniadanie wielkanocne można zjeść na białym ze świątecznym haftem. Urodziny, imieniny i inne święta rodzinne, można celebrować stołem nakrytym w obrusy jedno lub wielobarwne. Do zaręczyn i walentynek pasuje czerwień. Do chrzcin, komunii i rocznic ślubu – biel. Pamiętać trzeba, że obrus powinien zwisać z każdej strony, mniej więcej po 25-30cm. Atrakcyjnie wyglądają też połączenia obrusów z dużymi serwetami lub bieżnikami ułożonymi na środku. Przygotowując stół, trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością kolorów, ozdób i detali. Na wzorzystym stole, powinna stać jednokolorowa zastawa. Do wzorzystych zastaw pasują tylko jednobarwne obrusy. Nadmiar i pstrokacizna robią wrażenie bałaganu .I jeszcze jedno: przy stole nie może być zbyt ciasno, ani zbyt luźno. Jedzenie z przyciśniętymi do boku łokciami jest męczące i niewygodne. Zbyt duże odstępy między krzesłami sprawiają, że goście nie integrują się i nie czują wspólnoty przy stole.

Zastawa stołowa. Najlepszą dekoracją stołów są gotowe zastawy. Do naszej dyspozycji są zastawy obiadowe, kawowe i śniadaniowe, na sześć, dwanaście lub dwadzieścia cztery osoby. Zaopatrujemy się w taki, jaki będzie nam potrzebny. Największą zaletą zastaw jest ich kompletność i jednolitość. Przygotowując przyjęcie, nie trzeba się martwić, że czegoś mamy za mało. Wszystko pasuje do siebie, a całość wygląda porządnie i estetycznie.

Talerze, sztućce i szkło. Nakrywanie stołu zaczynamy od rozłożenia talerzy. Powinny leżeć dokładnie na środku każdego z miejsc. Nie ma problemu, jeśli serwujemy tylko jedno danie. Gdy jest ich więcej, przed każdym gościem powinien stać talerz na danie główne, a na nim talerz na zakąski. Z boku, po lewej stronie stawiamy talerzyk na pieczywo. Zapraszając gości na obiad, talerz głęboki stawiamy na płytkim. Na talerzu zakąskowym lub tym na pieczywo można kłaść serwetki. Oprócz talerzy, na dobrze nakrytym stole muszą znajdować się sztućce i szkło. Sztućce układamy po dwóch stronach talerzy, zgodnie z tym, którą ręką się ich używa. Układamy je tak, by od zewnątrz znajdowały się te, których używa się wcześniej, a więc łyżki na zewnątrz, noże bliżej talerzy, skierowane ostrzem w lewo, widelce z lewej strony nakryć. Przy nakryciach nie powinno być więcej sztućców, niż po trzy z każdej strony. Sztućce deserowe powinny się znaleźć nad talerzami. Widelczyki do ciasta powinny leżeć trzonkiem w lewo, a łyżeczki do lodów – trzonkiem w prawo. Filiżanki ze spodeczkami powinny stać nad talerzykami do deserów, z prawej strony. Łyżeczki do kawy lub herbaty, kładziemy na spodeczkach, po prawej stronie filiżanek. Najlepiej korzystać z dużych zestawów sztućców i szkła. Stół nie prezentuje się najlepiej, jeśli szklanki na drinki i kieliszki do wina pochodzą z innych kompletów. Może tak być tylko wtedy, gdy są na tyle proste i pozbawione ozdób, że różnica nie jest widoczna. Szkło powinno stać po prawej stronie każdego z nakryć, nad sztućcami. Przy jednym nakryciu, nie może stać więcej szkła niż trzy sztuki. Stawiamy je w linii prostej lub w trójkącie. Właściwa kolejność to: szklanka na wodę, kieliszek na wino białe, kieliszek na wino czerwone. Talerze, sztućce i szkło, stanowią tak zwaną ramę stołu. Otaczają jego brzegi, zdobiąc je i wypełniając. Rama musi pasować do tła i akcentów, takich jak stroiki, świeczniki, serwetki, kwiaty itp. Ozdoby te mogą stać w centralnej części stołu. Gdy jest ich więcej, trzeba ustawić je symetrycznie. Trzeba uważać, by zbyt wysokie ozdoby nie utrudniały rozmów i nie zasłaniały twarzy gości siedzących naprzeciwko. Wysokie kwiaty i świece mogą stać tylko na brzegu stołu.

Nakrywanie zaawansowane. Z zaawansowanym nakrywaniem do stołu mamy do czynienia wtedy, gdy uczta składa się z wielu dań. W takich wypadkach, zestaw sztućców przy talerzach rozrasta się. Patrząc od talerza, po prawej jego stronie powinny leżeć: nóż do dania głównego, widelec do ryb, łyżka do zupy i nóż do przystawki. Z lewej strony, patrząc od talerza powinny leżeć: widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawki. Sztućce deserowe leżą nad talerzem, tak jak w podstawowej wersji nakrycia. Z lewej strony tych sztućców, może stać talerzyk na chleb z nożem. Szkło ustawiamy nad sztućcami z prawej strony talerza. Za szkłem można postawić filiżankę do kawy lub herbaty z łyżeczką leżącą po prawej stronie na spodeczku.

Aby móc dodawać komentarze, musisz być zalogowany
GastroManiacy.pl

© Gastromaniacy 2014
Wszystkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: RevolWEB.pl